Middeleeuwse spellen zijn digitale nabootsingen van gebeurtenissen uit de oudheid. Met andere woorden: de beste middeleeuwse spellen nemen je mee terug naar de middeleeuwen, toen krijgers vochten met zwaarden, kruisbogen, katapulten, en bogen. De middeleeuwen in Europa vormen de periode tussen de 5de en de 15de eeuw: er zijn genoeg verhalen, gebeurtenissen en culturen waar ontwikkelaars mee kunnen werken.
Als je door een lijst van online middeleeuwse games scrolt, dan vind je een heleboel games die geïnspireerd zijn door belangrijke middeleeuwse gebeurtenissen. Dit is eigenlijk de hele aantrekkingskracht van deze periode. De rijke maar vaak gewelddadige geschiedenis van de middeleeuwen, betekent dat er voor iedereen wel iets te beleven valt. Van slagvelden in Engeland tot de woeste krijgers van Scandinavië: er zijn meer dan genoeg omgevingen en gebeurtenissen om je in te verdiepen.
Middeleeuwse spellen creëren vaak een gevoel van nostalgie voor een adellijk verleden. Een strijdkreet als "voor koning en vaderland" hoor je vaak in deze spellen. Zulke strijdkreten zorgen voor totale inleving bij mensen die competitief ingesteld zijn. Dit zorgt op zijn beurt dat middeleeuwse verhalen in deze games tot leven komen. Alle topgames in het genre hebben immers een belangrijke verhaallijn. Maar terwijl je het hoofdverhaal volgt, worden tijdens het spel andere kleinere verhaallijnen samengeweven tot een boeiende epos.
Complexe verhalen zijn een kenmerkend aspect van het genre en bieden op deze manier veel verschillende invalshoeken voor het spel. Online middeleeuwse games weerspiegelen die verscheidenheid: je vindt binnen het genre een hoop singleplayer en multiplayer games, MMO games, en arcade games. Dat betekent dat je op talloze manieren met vijanden kan strijden. Je kan strijden als eenzame ranger die het tegen iedereen opneemt, of je kan een MMO spelen en samenwerken met andere spelers om vooruitgang te boeken!
Het middeleeuwse spelgenre staat ook bekend voor het versmelten van werkelijkheid en fantasie. In feite zijn games uit het middeleeuwse fantasiesubgenre vaak nog populairder dan hun realistische tegenhangers. Vooral het rijke filmaanbod van de laatste jaren heeft de recente opkomst van middeleeuwse fantasiespellen aangewakkerd. De combinatie van ouderwetse wapentuigen, epische opdrachten en fantasiewezens creëert nieuwe mogelijkheden. Veel middeleeuwse culturen waren verbonden met het geloof in geesten, magie en etherische krachten. Dit betekent dat het fantasiesubgenre ideaal is voor het verkennen van wonderlijke werelden.
Middeleeuwse spellen blijven trouw aan de geschiedenis. Dit betekent dat krijgers traditionele wapens gebruiken zoals zwaarden, schilden, en harnassen. Daarom moet jouw tactieken in overeenstemming zijn met wat in die tijd mogelijk was. Je kan niet van de ene plek naar de andere teleporteren. Je kan geen toverspreuken gebruiken om je vijand te ontwapenen. Het enige wat je kan doen is aan de slag gaan met realistische vaardigheden en de wapens die je toen ter beschikking had.
Middeleeuwse fantasiespellen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, minder realistisch. Ze halen niet enkel inspiratie uit de geschiedenis, maar ook uit de rijke, wonderlijke werelden die ontstaan zijn in de literaire en theatrale fantasiewerken van de laatste eeuw. Het leukste aan middeleeuwse fantasiespellen is de boeiende alternatieve geschiedenis die uit deze games voortvloeit.
Ze bevatten ze wel degelijk realistische elementen, zoals wapens en gevechtsscenario's. Er zijn echter secundaire elementen die het middeleeuwse fantasiegenre minder realistisch maken. Denk aan de middeleeuwse fantasiefilms, televisieshows en boeken die de laatste jaren verschenen zijn: de helden vechten niet alleen met zwaarden en bijlen, maar ook met spreuken. Ze vechten niet alleen tegen menselijke vijanden maar ook tegen Orcs, draken, en Undeads.
Hierin ligt het grote verschil tussen middeleeuwse games en hun fantasierijke tegenhangers. Waar je in het ene spel realistische, ouderwetse gevechten voert tegen andere mensen, kan je in het andere genre magie gebruiken in een poging om niet-menselijke vijanden te verslaan. Beide gamegenres stellen je in staat om je moed te testen tegen een gemeenschappelijke vijand. Het verschil tussen de twee benaderingen is de plaats waar de strijd plaatsvindt, de wapens die je ter beschikking hebt, de vorm van je vaardigheden, en het soort vijand dat je bestrijdt.
De beste middeleeuwse spellen hebben meestal een paar dingen gemeen. Hun verhaallijnen en personages kunnen aardig verschillen maar toch zijn er fundamentele elementen die over alle games binnen het genre en de subgenres blijven bestaan. De kernelementen die je in middeleeuwse fantasiespellen en middeleeuwse games vindt zijn onder andere:
Bijna alle middeleeuwse spellen vereisen dat je deel uitmaakt van een groep. Je leidt een groep krijgers of je maakt deel uit van een team. Zo kan je tactieken en strategieën bedenken op basis van de middelen, sterktes en zwaktes van jouw leger (en die van je vijanden).
Middeleeuwse spellen kunnen niet werken zonder wapens en vaardigheden. De krijgers die je orders geeft, hebben iets nodig waarmee ze kunnen vechten en ze moeten ook vaardigheden kunnen ontwikkelen. Het leuke aan de beste middeleeuwse spellen is dat je in de loop der tijd wapens en vaardigheden aan je arsenaal kan toevoegen, en dat zelfs middeleeuwse fantasiegames uit historische verslagen inspiratie halen. Dit zorgt voor realistische gevechten en geeft de spelers zelfs de gelegenheid om meer te leren over fascinerende historische feiten.
Je hebt iemand nodig om tegen te vechten en je hebt een reden nodig om dat te doen. Middeleeuwse spellen bevatten vaak fascinerende vijanden die gebaseerd zijn op echte heersers en krijgers uit de middeleeuwen. Middeleeuwse fantasiespellen nemen dan weer standaardvijanden en geven hun ongelooflijke krachten. Dat betekent dat je kan strijden tegen draken, tovenaars, of monsters uit een ander rijk. Maar als puntje bij paaltje komt, vecht je toch tegen een ander leger, of het nu een fantasiegame is of niet.
Goede middeleeuwse spellen bevatten vaak een soort van vooruitgangselement. Of het nu gaat om het verwerven van nieuwe vaardigheden, het ontmoeten van nieuwe personages, het oplossen van puzzels, of het verzamelen van voorwerpen: het doel is om doorheen verschillende scenario’s je vaardigheden te verbeteren. Als je dit combineert met al het andere dat dit genre te bieden heeft, krijg je een superleuke ervaring waarbij elke gamesessie weer anders aanvoelt.
Kortom, er is voor elk wat wils in dit genre. Middeleeuwse spellen zijn eigenlijk een soort van (veilige) tijdreis naar het verleden met gevechten, zwaarden en bijlen. De verveling zal zeker niet toeslaan met deze games!