Het mooie van de beste browsergames is dat ze altijd maar een paar kliks verwijderd zijn. Hoewel consolegames hun charme hebben zijn er wel altijd een paar belangrijke vragen. Heb ik tijd om te wachten tot het spel geladen is? Is mijn controller opgeladen? Werkt mijn console eigenlijk wel?!
De meeste mensen hebben toegang tot een webbrowser, of het nu voor werk, socialiseren, of casual surfen op het web is. Dit is wat browsergames een van de meest toegankelijke soorten games maakt.
Een browsergame is een spel dat je gemakkelijk kunt spelen zonder veel software te hoeven installeren of cd’s te moeten insteken. Zie ze als online games, geen download nodig. Het enige dat je nodig hebt is een webbrowser. Met dat gemak is het geen verrassing dat web-browsergames immens populair zijn geworden.
Er zijn verschillende redenen waarom online browsergames zo populair zijn – hier worden er een paar gegeven.
Sinds het ontstaan van browsers, hebben ontwikkelaars gewerkt aan het maken van web-browsergames. Tegenwoordig zijn spelers in staat om in de ongelooflijke graphics van een browser MMORPG te duiken, of zich te verliezen in de complexiteit van een strategie browsergame. Maar hoe zijn we hier aangeland?
Browsergames hebben ernaar gestreefd om gaming toegankelijk te maken. Niet iedereen was in staat om een eigen spelconsole aan te schaffen, maar webbrowsers waren natuurlijk makkelijk toegankelijk. Game-ontwikkelaars hebben getracht deze markt van spelers te voorzien door de best mogelijke browsergames te bieden met de technologie die beschikbaar was.
In de jaren negentig omvatte die technologie onder meer Macromedia Flash en Java. Macromedia Flash was een animatietool die ontwerpers de mogelijkheid gaf om frame-by-frame veranderingen door te voeren. Dit programma werd later bekend als Adobe Flash en Adobe Animate. Java is een programmeertaal die de ontwikkelaars van de jaren '90 een heel nieuw fundament gaf om op te bouwen.
Java-browsergames werden eind jaren '90 immens populair, met virtuele versies van klassieke bordspellen zoals schaken en dammen die spelers met duizenden tegelijk aantrokken. De vroege Flash games leken een eerbetoon te zijn aan enkele van de legendes van het 8-bit-gaming tijdperk, gezien het feit dat deze gemakkelijk na te bootsen waren met beperkte animatie mogelijkheden.
Na verloop van tijd ontdekten ontwikkelaars dat zij Flash effectiever konden manipuleren om interessante en unieke browsergames te produceren, terwijl anderen volledig stopten met het gebruik van Flash. Fans van de beste browsergames die beschikbaar zijn op Flash kregen slecht nieuws te horen toen Adobe aankondigde dat 2020 het laatste jaar van de software zou zijn. Vrees niet - er zijn veel browsergames die afhankelijk zijn van andere technologische formats, waaronder HTML5 en WebAssembly.
Dit brengt ons bij de browsergames van tegenwoordig, die verder zullen leven in een wereld zonder Flash. Dit is echter geen probleem, omdat andere formats ontwikkelaars veel meer ruimte geven om te innoveren. Die innovatie is een voortdurend proces, omdat de aard van browsergames het voor ontwikkelaars eenvoudig maakt om op elk moment nieuwe functies te introduceren. Het is niet nodig voor spelers om nieuwe updates te downloaden, aangezien wijzigingen aan het spel op hen zullen wachten in de webbrowser.
Die consistente evolutie van web-browsergames kan vaak worden gemonetariseerd, met het games-as-a-service-model dat een steeds populairdere strategie wordt in de industrie. Hierdoor betalen spelers om sneller toegang te krijgen tot nieuwe content in browsergames, of dat nu is om een nieuw level te ontgrendelen of om nieuwe items in handen te krijgen om te gebruiken binnen het spel.
Miljoenen spelers zijn bereid hier iets voor te betalen, gezien het feit dat deze browsergames nu net zo uitgebreid en gedetailleerd zijn als elk consolespel. Dat gezegd hebbende, veel van de beste browsergames zijn nog steeds gratis en blijven gratis gedurende hun hele bestaan. Je hoeft dus niet extra te betalen om browsergames te vinden met hoge kwaliteit graphics en boeiende gameplay.
Moderne ontwikkelaars zijn in staat om grotere en betere dingen te doen binnen een webbrowser, door het produceren van releases met het type hoogwaardige graphics en complexe gameplay die ooit werden beschouwd als beperkt tot console games. Er zijn geen redenen meer waarom leuke browser games niet kunnen tippen aan het bereik en de beelden van hun console tegenhangers, zelfs niet in het geval van mobiele browser games.
De beste browsergames kunnen van alles zijn, van online multiplayer-browsergames tot single-player strategiegames. Er zijn echter een paar kenmerken die veel van de beste browsergames met elkaar gemeen hebben.
Browsergames moeten snel kunnen worden ingesteld, want in theorie is een van de grote voordelen van online browsergames dat je geen grote downloads of langzame laadtijden hebt. Het moet ook eenvoudig genoeg zijn om de gameplay te leren, zodat het voor spelers mogelijk is om vol vertrouwen snel de actie in te springen.
De beste browsergames moeten veel herhalingswaarde bevatten. Dit kan in de vorm zijn van een stimulans om een bestaande score te verslaan, of de verleiding van nieuwe functies en live ops evenementen. Een browser MMORPG heeft meestal geen probleem op dit front, gezien het feit dat een kleine verandering in de aanpassing van een personage de dynamiek van het spel volledig kan veranderen. Andere browsergames hebben dit probleem aangepakt door het games-as-a-service model te omarmen.
De eerste web-browsergames voelden vrij beperkt in hun omvang, maar moderne online browsergames zijn in staat om veel detail te verpakken zonder afbreuk te doen aan het gebruiksgemak. In een browser MMORPG wil je het gevoel hebben dat je veel verschillende acties kunt ondernemen, elk met specifieke gevolgen. In een MMORTS wil je meer clan-gebaseerde strategieën. Moderne browsergames kunnen reageren op de feedback van de speler en zich op basis daarvan zodanig ontwikkelen dat er meer diepgang mogelijk is.
Of je nu de voorkeur geeft aan online multiplayer browsergames of single-player actie, er is voor elk wat wils.
MMO's zijn enkele van de beste browsergames om met vrienden te spelen. Er is genoeg keuze als het gaat om online multiplayer-browsergames, waardoor jij en je vrienden elke wereld kunnen ervaren die je maar wilt.
Hoewel het altijd geweldig is om browsergames te hebben om met vrienden te spelen, wil jij jezelf soms verliezen in een zelfstandige spanning. Dit is waar gratis browsergames van het RPG-genre het beste voor zijn, want deze RPG's zijn enkele van de meest immersieve games die er te vinden zijn.
Een deel van de spanning van MMORPG browsergames is het feit dat je veel verschillende opties hebt om iets aan te passen en een brede wereld hebt om te verkennen. De omvang van de kaart kan gemakkelijk concurreren met de meest uitgebreide console releases, ondanks het feit dat deze online games geen download vereisen.
Strategie is een van de meest voorkomende typen gratis browsergames. Er zit iets heel aantrekkelijks aan om achter een computer te zitten (of op je telefoon, als je mobiele browsergames speelt) en je vast te bijten in een strategische uitdaging. Strategie browsergames kunnen zelfs gecombineerd worden met elementen van een browser MMORPG om een goede en gebalanceerde spelervaring te bieden.
Er is misschien een tijd geweest dat iemand die browsergames speelde een heel andere ervaring had dan iemand die op een console speelde. Dit is niet langer het geval, want de beste browsergames van vandaag zijn voorzien van ultramoderne graphics, onderscheidende karakters en fascinerende werelden die vragen om verkend te worden.
Deze browser games kunnen in een paar seconden worden geladen, en met multiplayer browsergames blijf je in contact met jouw vrienden. Of je nu MMORPG browsergames of leuke browsergames in het strategie-genre wilt uitproberen, je zult altijd slechts een paar klikken verwijderd zijn van meeslepende de actie.